Ekonomi

2050 Yılında Dünya Nüfusu Arttıkça Sürdürülebilir Gıda Üretimi Önem Kazanıyor

Dünya nüfusunun 2050 yılında 9,7 milyara ulaşması beklenirken sürdürülebilir gıda üretimi önem kazanıyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), tarımsal ormancılığın bu ihtiyacın karşılanmasında önemli rol oynayabileceğini vurguluyor. Sürdürülebilir tarım uygulamalarının teşvik edilmesi gerektiğini belirten Ziraat Mühendisi Mesut Özmenay, “Geleceğin gıda güvenliği ve çevresel sürdürülebilirliği açısından kritik önem taşıyor. Dolayısıyla ziraat mühendisleri olarak tarımın geleceğine yönelik çözümler geliştirme sorumluluğumuz var.”

Ziraat Mühendisi Mesut Özmenay, İstanbul Beykent Üniversitesi’nde düzenlenen “Tarım ve Sürdürülebilirlik” konulu etkinlikte öğrencilerle buluştu. Tarımın temel ihtiyaçları karşılayan kritik bir sektör olduğunu belirten Özmenay, tarımın birçok ülkenin milli gelirine büyük katkı sağladığını ve dünya nüfusunu besleme görevini üstlendiğini belirtti.

Türkiye topraklarının dört mevsim verimli olabileceğini vurgulayan Özmenay, markalaşmanın yetersiz olduğunun altını çizdi. Giresun’dan toplanan fındığın yabancı bir marka tarafından işlenerek ürün elde edildiğini hatırlatan Mesut Özmenay, Türkiye’nin toprak açısından verimli ancak katma değer açısından yetersiz olduğunu söyledi.

“Organik üretim yüzde 2,6 azaldı”

Dünya çapında kişi başına yıllık ortalama organik gıda harcamasının 15,7 Euro, Türkiye’de ise bu rakamın sadece 1 Euro olduğunu hatırlatan Mesut Özmenay, “Organik üretimde azalma var, çiftçi sayısı yüzde 8,3 azaldı, tarım alanı azaldı” Organik üretim yüzde 8 azaldı” dedi. Türkiye’de tarım arazilerinin yalnızca yüzde 0,9’u organik tarım için kullanılıyor. Bu veriler, Türkiye’de organik tarımın geliştirilmesi, çevresel sürdürülebilirlik ve gıda güvenliği konusunda farkındalığın artırılması gerektiğini gösteriyor.” – İSTANBUL

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu